Ta hand om dina fönster

 

Alla som äger en bostad vet hur viktigt det är att ta väl hand om och underhålla sina fönster. Gamla och dåliga fönster fungerar inte alls som de ska och kan bli ett riktigt bottennapp ekonomiskt om man inte aktar sig. Otäta fönster släpper in kalluft och låter dyrbar värme inifrån sippra ut och försvinna, dessutom håller de inte ute fukt och ljud. Men det är främst energiförlusten som man brukar använda som argument för att göra sig av med de dåliga fönstren. Att värma upp ett hus för dyra pengar för att sedan låta den försvinna rakt ut genom otäta fönster är helt enkelt inte ekonomiskt försvarbart. Det är i stort sett som att kasta pengarna rakt i sjön.

Underhålla eller byta ut

Construction Worker Installing New Windows In House

Har man dåliga fönster finns det helt enkelt bara två tillvägagångssätt. Antingen byter man ut dem och skaffar helt nya fönster eller så renoverar man de gamla fönstren och återställer dem till sitt ursprungliga skick. Oavsett vad man väljer att göra handlar det om ett ganska stort projekt som även kommer att kosta en liten slant. Man bör dock alltid tänka på att det kommer att vara värt det i det långa loppet och att de pengar som går åt för att fixa fönstren kommer att sparas in på andra håll. Den ekonomiska aspekten har redan nämnts. Dessutom bidrar hela och väl fungerande fönster väldigt mycket till att skapa ett hem med en hög nivå av komfort.

Underhåll fönstren

För att maximera fönstrens livslängd gäller det att underhålla dem. Re-painting a window frame outdoorsFönster slits olika mycket beroende på var på huset de sitter och därmed vilket slitage de utsätts för. Se därför till att ta en runda och kontrollera alla fönster då och då. Kontrollera att alla tätningslister är hela och sitter som de ska, kontrollera kittet och att alla beslag sitter som de ska så att fönstret sluter tätt när det är stängt. Måla även om dina träfönster med regelbundna intervaller. En allmän rekommendation om hur ofta de bör målas brukar vara runt tio år för den första ommålningen och efter det med ungefär sju års mellanrum.

Leave a Reply

mts_best