Ytterdörren – Husets smycke!

En ytterdörr är ett hus smycke och det gäller att se till att sköta om den på ett bra sätt. En ytterdörr som är välskött förhöjer både husets men också trädgårdens utseende. Skulle dörrens färg vara flagad eller solblekt kommer huset att se lite skamfilat ut oavsett hur välskött det är. En ytterdörr har alltså ett flertal funktioner, se till att hålla värmen inomhus, hålla tjuvarna borta och ge ett välkomnande intryckt till gäster.

Frågan är om du ska renovera och piffa upp den befintliga ytterdörren eller investera i en ny. I och med du har ett vanligt hus med en normalstor entré blir det inte av att du köper en ytterdörr av Boonedam.se som annars har snygga entrédörrar, detta eftersom de har bara produkter för stora varuhus och liknande. Du hittar dörrar hos de olika byggvaruhusen runt om i landet. Innan du köper en ny ytterdörr bör du ta reda hur du ska underhålla den.

Underhåll

En ytterdörr behöver underhåll som förlänger livstiden för den, vilket gör att du samtidigt sparar pengar. Färgen på en ny dörr kan du räkna med att hålla från fem år och upp till åtta år. Är dörren målad bör du rengöra och tvätta den med vanligt vatten och såpa en till två gånger per år. Därefter vaxar du dörren med ett metalliclack bilvax, eftersom den typen av vax inte innehåller något silikon.

Renovera ytterdörren

Det har ingen betydelse om färgen börjat flagna, du kan ge dörren en omgång med ny färg ändå för att fräscha upp den om dörren ser sliten ut. Ska du måla om med samma kulör, räcker det att du tvättar dörren med en sodalösning, ruggar upp med sandpapper på ytan som du ska måla. Därefter målar du dörren en gång. Skulle det vara så att vädret och vinden har gått hårt åt dörren så krävs det ett större målningsarbete,

En ytterdörr av teak anses i princip helt och hållet underhållsfri. Det du endast behöver göra är att olja in den mellan två och upp till fyra gånger om året. Sitter dörren i ett söderläge krävs det ett underhåll inför varje årstid, då solens strålar, regn och vind kan ställa till det. Är dörren laserad behövs ett underhåll vart tredje och upp till femte år, allt hänger ihop vilket väderstreck ytterdörren finns och vilka väderförhållanden den har blivit utsatt för.

Utrustning du kan behöva

Det krävs inte någon speciell utrustning för att renovera din ytterdörr och det är ganska enkelt att göra själv om du är händig. Du behöver bland annat tvättmedel, hink och rengöringssvamp som har en grön slipyta. Dessutom kan du behöva en varmluftpistol, skruvmejsel, stålspackel och borste. För färgen behöver du en rörpinne och pensel.

Ett tips!

Du ska aldrig täckmåla en furudörr eftersom färgen gör att faneret kan spricka och lossna. Vid en lasering behöver du inte tänka på detta. Ska du spackla en spricka ska du inte använda sandspackel, då det är vattenlösligt och kan därför lossna. Därför kan du använda ett elastiskt kitt.

Leave a Reply

mts_best