Byta ut eller renovera golv?

Om du står inför valet att renovera eller köpa ett nytt golv är det ett par saker som det kan vara bra att tänka på. Först och främst är det en fråga om vad ditt golv är gjort av för material. Vissa typer av golv, framförallt massiva trägolv, kan hålla mycket länge och bli vackrare med åren om man gillar naturlig patina. Ofta kan du olja in dina utemöbler med samma olja som du använder för golvvård, att renovera ett trägolv kan alltså lätt bli ett projekt där man tar hand om både ytskikt och möbler. Att byta golv har den positiva effekten att man kan förändra ett rum totalt i enlighet med sin smak.

Tips inför köp av nytt golv

Bland glovtrenderna som gäller 2017 är det värt att lyfta fram att textila golv, alltså heltäckningsmattor, är på väg tillbaka och att allt fler satsar på rustika trägolv med ett levande utseende. Plankorna kan gärna ha olika bredd och vara behandlade med pigmenterad olja eller bets i olika (men närliggande) nyanser. Man ska dock komma ihåg att ett gediget golv kan hålla i en generation eller mer utan att behöva bytas ut. Det gäller alltså att välja ett material och ett utförande som man tror kommer att fungera oavsett trender. Är man trendkänslig kan man gärna satsa på en plastmatta eller ett annat lite billigare material som finns i många utföranden. Alla material har för och nackdelar. Vissa golv är väldigt enkla att underhålla men svåra att reparera om de skadas. Golv av sten, keramik och plast är exempel på detta. Trägolv kräver mer underhåll men kan å andra sidan repareras. Ett golv av betong är mycket tåligt men så hårt att det kan upplevas obekvämt att gå på och dessutom är risken större att sådant man tappar går sönder. Textila golva dämpar ljud men måste dammsugas ofta med en bra dammsugare.

Vilka golv kan man renovera?

Linoleum är ett klassiskt golvmaterial som består av bland annat linolja och trämjöl. Ett sådant golv kan slipas ner och behandlas med vax om det blivit repigt. Plastgolv är däremot svårare att renovera eftersom de är så tunna. Det man möjligen kan göra är att rengöra golvet och sedan måla det med en för ändamålet avsedd färg. Det är dock inte säkert att det blir så mycket billigare än att lägga in en ny matta. Något annat man ska tänka på när det gäller plastmattor är att materialet är billigt men att det är svårt att få till snygga skarvar mellan bitarna som lekman. När man talar om att renovera golv är det ofta trägolv som åsyftas. Dels kan man välja att acceptera färgskiftningar och små skador och förbättra golvets ytskikt genom att såpa, olja, lacka eller vaxa det. Målar man ett trägolv kan man spackla de värsta bristerna och få ett ”nyare” utseende. Vill man få ett gammalt trägolv att se nytt ut gäller det att slipa det innan man förbättrar ytskiktet. Hur många gånger ett golv kan slipas beror på hur tjockt det är.

Leave a Reply

mts_best