Så skapar du en snygg framsida till ditt hus

Det är roligt om vårt hus eller sommarstuga gör ett riktigt bra förstaintryck. Att komma körande med bilen och se huset och tänka ”Vilket snyggt/mysigt hus jag har!”. Här kommer tipsen på hur du skapar en snygg framsida.

Vårt hus

För att skapa en snygg framsida måste självklart huset vara i gott skick, utifrån modell och ålder. En nybyggd villa i kompositmaterial och en sommarstuga med hundra år på nacken har olika definitioner av ”gott skick”. Men fasad, fönster och dörrar måste vara någorlunda nymålade, färgen ska i alla fall inte flagna, och ha ett passande tak. Det är inte alla som tänker på hur viktigt det är med taket på ett hus, både utifrån att huset ska hålla, men också utifrån vilken karaktär ett hus får. Taket har stor inverkan på hur ditt hus uppfattas. Om du behöver byta tak, så kan du samtidigt kolla på olika takmodeller, material och färger, för att hitta det tak som kommer att lyfta just ditt hus. Du hittar din takläggare hos Villatakexperten som också kan ge tips och råd.

Trädgården

Det som ofta gör att ett hus ger ett bra intryck är hur trädgård och hus samverkar. Tänk på hur en herrgård ser ut. Där är trädgård och uppfart en del av själva herrgårdens inramning. På samma sätt kan du tänka kring ditt eget hus. Om du ska ha staket är det fint med en lite större grind som leder upp till ytterdörren. Se till att gången upp till huset är proportionerlig till både husets bredd och ytterdörren. Rita upp framsidan på ett papper och se hur både grindens och gångens bredd påverkar husets utseende. Detsamma gäller träd och buskar. Du behöver inte anlägga en symmetrisk trädgård, men att vara medveten om hur träd och buskar kan förstärka olika proportioner hjälper dig att skapa en snygg framsida på ditt hus.

Leave a Reply

mts_best