Bygg ett uterum

Ett uterum kan ha många användningsområden och är något som kan förhöja inte bara det ekonomiska värdet på en villa, utan också trivsamheten. Ett uterum förlänger till exempel sommaren, och gör att man kan börja sitta ”ute” tidigare på våren, och stanna kvar ute senare på hösten. Det är också ett bra sätt att utöka boytan i hemmet. Men ett uterum kan också användas för andra ändamål än att vara ett rent trevnadsrum och vardagsrum – det är till exempel det perfekta rummet för att anordna en vinterträdgård eller ett blomsterrum som håller temperaturen väl och släpper in mycket solljus.

Beroende på hur händig man är och vilka förutsättningar som finns kan man antingen välja att köpa ett monteringsfärdigt uterum, eller bygga ett i lösvirke. Du hittar en rad monteringsfärdiga uterum som passar alla typer av villor på Skanskabyggvaror.se. Ett tredje alternativ är att glasa in en redan befintlig altan. Oavsett vilket alternativ du väljer måste du dock ansöka om bygglov från kommunens byggnadsnämnd innan du sätter igång att bygga. Detta eftersom uterummet räknas som en utbyggnad av huset.800px-Wintergarten_(Eingefahrener_Sonnenschutz)_(Anemometer)

En annan sak som kan vara bra att fundera ut innan man sätter igång är vilket glas man har tänkt använda. Glas finns ju som bekant i en rad olika utformningar, till exempel frostade, etsade, färgade och helt vanliga, klara glas. Man bör också bestämma sig för om man vill ha öppningsbara eller fasta glas, eller en kombination av båda. Det är både en smakfråga och en ekonomisk fråga: öppningsbara glas är dyrare än fasta. Oavsett vad man bestämmer sig för är det viktigt att tänka på att man behöver ordna med effektiv ventilation i uterummet. Detta eftersom det precis som i ett växthus blir mycket varmt i ett uterum när solen ligger på.

Även om en händig person kan göra en stor del av arbetet själv, kommer man med största sannolikhet att behöva anlita hantverkare om man väljer att bygga ett uterum från grunden. När man har tagit ställning till alla funderingar ovan, och fått sitt bygglov, bör man därför begära offerter från ett flertal olika hantverkare för att hitta det bästa alternativet och komma igång snabbt med arbetet. Ju snabbare man blir klar, desto snabbare kan man njuta av värmen och solen i sitt nya, inglasade uterum.

Leave a Reply

mts_best