Tapetsera eller måla?

Husets väggar är hemmets största ytor, och det säger sig självt att det kan göra stor skillnad om man går från slitna ytskikt till perfekt målade eller tapetserade väggar, där man själv valt precis det utseende som man vill ha. Om man ska måla eller tapetsera beror dels på vad man tycker är snyggt men också på vilka förutsättningar som gäller i de rum där man vill åstadkomma förändringen. Här ska vi titta på vilka för- och nack-delarna är med färg respektive tapeter och även ge några tips som kan visa sig värdefulla för dig som är renoveringssugen.

Att måla kräver mer jobb än många tror

Är det inte bara att påföra färg på väggen med en roller? Möjligen, om du har perfekt underlag. Ofta är det förarbetet som tar tid när man målar. För bra resultat behöver man en helt jämn vägg. Sitter där tapeter bör de tas bort och ofta behöver man faktiskt spackla och sedan slipa hela väggen innan man kan måla den. Det här är arbetsmoment som vem som helst kan utföra, men det tar mer tid än att tapetsera, och det gäller att vara noggrann med till exempel skarven mellan vägg och tak. Läs gärna den här artikeln, där ett välkänt hus från 1929 totalrenoveras och målas om.

Att tapetsera är inte helt enkelt

Tapetsering går ganska fort. Det krävs oftast mindre förarbete än vid ommålning, eftersom själva tapeten döljer mindre skavanker hos väggen. Det är däremot inte helt enkelt att få till mönsterpassningen, och man behöver i regel vara två personer när man tapetserar. Tapeter kan ha en bra effekt på ljudmiljön i ett rum och det finns många härliga mönster och kvaliteter att välja bland. Satsa på tapettypen non woven om du vill ha en tapet som är extra lätt att sätta upp. Det finns även en hel del vintagetapeter ute i handel, alltså restlager av tapeter som gjordes för kanske 50 år sedan.

Leave a Reply

mts_best