Även trädgården hör till huset!


Många lägger tid och pengar på att renovera huset så att det ska passa in i bilden över drömboendet. Någonstans på vägen kan det vara lätt att glömma bort trädgården. Men faktum är att trädgården är precis lika viktig som själva byggnaden, och ger tillsammans med fasaden det viktigaste intrycket utifrån. Dessutom kan trädgården vara antingen ett jobbigt måste, eller en plats där du njuter, får återhämtning efter vardagsstressen och där du kan socialisera med familj och vänner.

Planera trädgården efter dig själv

När du planerar din trädgård ska du först fundera på hur du är som person. Även om du älskar vackra, lummiga trädgårdar med mängder av olika växtligheter, blommor och rabatter så kanske du med handen på hjärtat inte är den som har vare sig tid eller lust att ägna timmar åt trädgårdsskötsel. Då kan det vara mer smart att anlägga en trädgård som kräver minimalt med skötsel, men som ändå står sig fint. Ta gärna hjälp av en trädgårdsarkitekt om du har svårt att komma på trädgårdens design! Vill du ha en trädgård med mycket utrymme? Eller trångt och mysigt? Vill du påta i trädgården eller önskar du en plats att slå dig ner för en god bok, megalotto eller en kopp thé? Innan du sätter igång att planera din trädgård så behöver du ta ställning till hur du är som person och vad du vill använda trädgården till.

Prata med grannarna

Om du har tänkt att sätta en ny häck eller göra andra förändringar som påverkar dina grannar så kan det för grannsämjans skull vara trevligt att prata med dem och stämma av vad de tycker. Du har exempelvis vissa skyldigheter när det kommer till hur dina träd planteras, och du bör vara observant om de riskerar att hänga över staket eller ut mot gatan. Vill du plantera ett träd som tappar sina löv så kan det vara bra att stämma av detta lite med grannarna, om det riskerar att bli extra arbete för dem. Om grannen inte vill ha extra jobb med att kratta löv så kanske du själv kan tänka dig att genomföra det arbetet, om du väldigt gärna vill ha trädet just där.

Leave a Reply

mts_best