Att renovera hus

Att renovera hus är ett stort projekt. Det finns dessutom olika grader av renovering. Antingen totalrenoverar man ett hus vilket innebär att man gör om det mesta på ett hus. Det kan vara att man har köpt ett fallfärdig hus och nu måste byta ut tak, en del väggar, lägga nytt golv och nya ytskikt. Kanske att du till och med behöver dra nya elledningar och vattenledningar.

Det finns också behovsrenovering, att man åtgärdar saker när de uppstår, som till exempel byter tak för att det behövs. Sedan kan man också välja att renovera bara för att det tidigare inte längre faller en i smaken. Det kan vara att man har köpt ett hus som är i fint skick men man kanske inte har samma smak som tidigare ägare och vill därför tapetsera om eller byta köksluckor. Samma sak om man har bott i ett hus länge och den tidigare tapeten har blivit utdaterad eller man har tröttnat på den.

 

Ta hjälp av experter

Beroende på hur händig du är och hur bra koll du har på byggnads- och måleriarbete går det att göra vissa saker själv. Större åtgärder och renoveringar är alltid bra att lämna över till experter. Många försäkringsbolag har till exempel som regel att utföranden på huset ska vara fackmannamässigt gjorda för att försäkringen ska gälla och då gäller det att man vet vad man håller på med.

Till exempel är det en god idé att ta hjälp om taket ska bytas eller renoveras och det finns flera duktiga takläggare i Göteborg som man kan anlita. Andra arbeten som man alltid bör ta hjälp av yrkesmässiga person är elarbeten, om man ska dra nya ledningar, installera ett nytt proppskåp eller byta ut vissa uttag. Vid elarbeten behöver man ha speciell kompetens för att få utföra arbeten. Ska man renovera badrummet eller köket är det också bra att ta in hjälp för att allt ska bli rätt och riktigt. Speciellt badrum är viktigt att det blir korrekt utfört för att undvika vatten- och mögelskador.

Det kan du göra själv

Är du dock lite händig finns det en del enklare renoveringsarbeten som du lätt kan fixa på egen hand. Att tapetsera om ett rum är till exempel inte så svårt att göra. Det blir lite trixigt om det är en tapet som ska mönsterpassas men det är ändå ett arbete som de flesta klarar av att göra. Att måla om, antingen väggar, tak, lister eller köksluckor är också enklare arbeten som de flesta klarar av. Byta golv kräver lite mer precision och noggrannhet men ett vanligt klickgolv klarar de flesta av att lägga själv, speciellt om det är ett enkelt fyrkantigt rum utan konstiga vinklar och vrår.

Leave a Reply

mts_best